Om oss
Om ensemblet
Oslo Kammerakademi spiller kammermusikk for blåsere med den historiske harmonibesetningen som utgangspunkt, og det er Oslo-Filharmoniens solo-oboist David Friedemann Strunck som er initiativtaker og kunstnerisk leder for ensemblet. Ensemblet har etablert seg som ledende i Europa med kritikerroste CD-innspillinger og invitasjoner og gjeninvitasjoner til prestisjetunge festivaler som Rheingau Musik Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, «Summerwinds» Holzbläserfestival Münsterland, Glogerfestspillene, Fartein Valen-festivalen, Trondheim kammermusikkfestival, Stavanger Kammermusikfestival, Valdres Sommersymfoni m.fl.
Oslo Kammerakademi bruker historiske messinginstrumenter i musikk fra barokken, klassisismen og romantikken. Dette bidrar til ensemblets autentiske klang og historisk orienterte framføringspraksis.
Oslo Kammerakademi framfører også nyskrevet musikk for harmonibesetning.
Ensemblet har helt siden debuten i 2009 hatt som ambisjon å favne hele bredden av litteratur for harmoniensemble – helt fra opprinnelsen i Wien på 1780-tallet til musikken fra vår egen tid. Ensemblet urfremførte Sultan Selim IIIs siste dager av Mert Karabey i 2011, den første venleiken av Magnar Åm i 2012, Retour á la Nature av Ketil Hvoslef i 2015, G8 av Trygve Brøske i 2016, The Silk Road av Gisle Kverndokk i 2017 og I Vesterled av Morten Gaathaug i 2019.
Oslo Kammerakademi spiller regelmessig konserter på Scene 2 og i Prøvesalen i Den Norske Opera & Ballett. Ensemblet feiret sitt 10års-jubileum i 2019 med bl.a. en turné til Tyskland og en storartet jubileumskonsert. I 2019 kunne ensemblet også lansere sin egen festival: SKI HAGEFESTIVAL - klassisk i det grønne.
Harmonimusikk
HARMONIMUSIKK var den mest populære kammerbesetningen for blåsere i klassismen og den tidlige romantikken. Harmonibesetningen er en av forløperne til dagens janitsjarkorps og symfoniske blåseensembler. Både kjente og mindre kjente komponister har skrevet for harmoniensemble. Disse ensemblene spilte serenader og divertimentoer ved hoffene og i selskapslivet ellers. Ved flere anledninger ble kjente orkesterverk og operaer instrumentert om for harmoniensemble slik at musikken ble gjort tilgjengelig for et større publikum. I noen tilfeller gjorde til og med komponistene dette selv.
De klassiske idealene om harmoni gav seg flere uttrykk innen kunsten og arkitekturen. I musikkens verden ble det grunnlagt harmoniske musikkselskaper og filharmoniske orkestre. Kunstens harmoni skulle inspirere menneskene.
Den opprinnelige besetningen består av to oboer, to klarinetter, to horn, to fagotter og kontrabass eller kontrafagott. Etter hvert varierte komponistene besetningen med fløyte, flere horn, trompeter og flere strykeinstrumenter.
Musikere
David Friedemann Strunck
Kunstnerisk leder /Â obo
David Friedemann Strunck er solo-oboist i Oslo Filharmoniske Orkester. Han hadde tidligere tilsvarende stilling i Bochum Symfoniorkester. Han studerte ved musikkhøgskolene i Det-mold og Stuttgart hos Gernot Schmalfuß og Ingo Goritzki, og han mottok stipendier fra Det tyske folks
studiefond og Næringslivet i Westfalens talentfond. Han vant utover dette flere priser og opptrer jevnlig som solist med både Oslo-Filharmonien og en rekke andre orkestre.
Han er førsteamanuensis ved Barratt Due musikkinstitutt.
​
Foto: BLUNDERBUSS / Anna-Julia Granberg
Annaleena Jämsä
Fløyte
Annaleena Jämsä er solofløytist i Tampere-Filharmonien i Finland og underviser på musikkhøyskolen i samme by. Hun har tidligere vært ansatt som solofløytist i Oulu Sinfonia, Kymi Sinfonietta, Oslo-Filharmonien og Den Norske Opera & Ballett, og hun har ellers gjestet mange orkestre i Finland, Norge og Sverige. Jämsä studerte hos Ilpo Mansnerus ved Sibelius-akademiet i Helsinki. Hun vant førstepris i den nasjonale konkurransen for treblåsere i Lahti i 2003. Jämsä er også en aktiv kammermusiker og har vært solist med blant annet Oulu Sinfonia, Kemi orkester, St. Michel Strings, Den Finske Gardens Musikkorps og Tampere-Filharmonien.
Pierre Xhonneux
Klarinett
Pierre Xhonneux er vokst opp i en musikalsk familie i en belgisk region der tradisjonen for blåseorkester står sterkt. Han studerte musikk i Namur (Belgia) og i Paris med Nicolas Baldeyrou. Han har et bredt musikalsk repertoar og liker å spille i forskjellige ensembler og konstellasjoner. I 2009 ble han tildelt stillingen som solo ess-klarinettist i det Kgl. Filharmoniske Orkestret i Liège (Belgia). Siden 2015 har han vært ess-klarinettist i Oslo-Filharmonien og klarinettlærer ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo.
​
Foto: BLUNDERBUSS / Anna-Julia Granberg
Catherine Berg
Klarinett
Catherine Berg har vært klarinettist i Forsvarets stabsmusikkorps siden 1996. Hun spiller også jevnlig med flere symfoniorkestre og er aktiv som kammermusiker, blant annet med Oslo Kammerakademi. I tillegg underviser hun ved Barratt Due musikkinstitutt.
Berg er utdannet i Frankrike, hvor hun studerte hos Richard Vieille ved Conservatoire National de Region de Paris. I fem år etter studiene jobbet hun som utøvende musiker og pedagog i Paris, og ble samtidig selv undervist av ledende klarinettister som Alain Damiens fra Ensemble Intercontemporain, Michel Arrignon fra Paris Opera og Pasqual Moragues fra Orchestre de Paris. Etter flere år som utøvende musiker og pedagog utdannet Berg seg senere også som gestaltterapeut ved Norsk Gestaltinstitutt.
Catherine Berg underviser i klarinett ved Unge Talenter ved Barratt Due musikkinstitutt.
Steinar Granmo Nilsen
Horn
Steinar Granmo Nilsen er førsteamanuensis i horn og naturhorn ved Norges musikkhøgskole og ansatt i Det Norske Blåseensemble i Halden. Han vokste opp i Trondheim og studerte først ved Trøndelag Musikkonservatorium hos Stein Villanger. Deretter reiste han til Tyskland hvor han fullførte sitt orkesterdiplomstudium ved Staatliche Hochschule für Musik Freiburg hos Ifor James (ventilhorn) og Renée Allen (naturhorn). Han avsluttet sine studier ved Norges musikkhøgskole med hovedfag i kammermusikk hos Frøydis Ree Wekre.
​
Foto: BLUNDERBUSS / Anna-Julia Granberg
Niklas Sebastian Grenvik
Horn
Niklas Sebastian Grenvik er en frilanshornist med base i Oslo. Han har bachelor- (2014) og mastergrad (2017) fra Norges Musikkhøgskole, med utveksling i Østerrike på Universitet for Musikk und Darstellende Kunst Graz (2014). Hornlærere var blant annet Frøydis Ree Wekre, Julius Pranevicius, Steinar Granmo Nilsen og Raimond Zell. Han er aktiv som orkestermusiker, kammermusiker, samt aktiv i tidligmusikkfeltet. I tillegg til moderne horn spiller han barokkhorn, naturhorn og andre ventilhorn. Han er en aktiv prosjektskaper, og har vært med på å starte to orkestre, Nordic Harmony, og Timani Kammerorkester, samt en ny festival, Akerselva Kammermusikkfestival. Niklas er også Timanilærer, der man har spesialisert seg på samspillet kropp og musikk.
​
Foto: Kristin Aafløy Opdan
Alessandro Caprotti
Fagott
Alessandro Caprotti har siden 2009 vært solo-fagottist i Kringkastingsorkestret og siden 2019 førsteamanuensis i fagott ved Norges musikkhøgskole. Han underviser også
ved Barrat Due musikkinstitutt. Han studerte først i Milano med Oscar Meana og siden i Lyon med Carlo Colombo.
Han har spilt med flere av de ledende orkestrene i Europa, og som kammermusiker har han vært med på bl.a. Risør Kammermusikkfest, Gloppen Musikkfest Stavanger Kammermusikkfestival og Kringkastingsorkestrets kammermusikkserie.
​
Foto: BLUNDERBUSS / Anna-Julia Granberg
Jon Halvor Lund
Fagott
Jon Halvor Lund er alternerende solofagottist ved Den Norske Opera og Ballett og underviser i fagott på Musikkonservatoriet ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø. Før han kom til Operaorkesteret i 2014, var han solofagottist i Kristiansand symfoniorkester i ti år. Han har også jobbet to år som alternerende solofagottist i symfoniorkesteret i Barcelona, Spania og hatt årsvikariat i Oslo-filharmonien. Jon Halvor studerte ved Norges Musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Theater Hannover i Tyskland, med Torleiv Nedberg, Eirik Birkeland og Dag Jensen som fagottlærere. Han er dessuten medstifter og styreleder i DOR - Norsk Dobbeltrørlag - en nystartet organisasjon for oboister og fagottister i Norge.
Cécile-Laure Kouassi
Kontrabass
Den franske kontrabassisten Cécile-Laure Kouassi er utdannet ved The Juilliard School og Rice University. Hun er ansatt som fjerdestilling kontrabass i Oslo-Filharmonien siden 2016, og har blitt invitert for prosjekter som 1. solo i Les Dissonances og 2. solo i Det Kongelige Kapel i København. Cécile-Laure Kouassi har deltatt på mange festivaler, blant annet Verbier, Aspen, Stavanger og har spilt og undervist Valdres. Hun spiller også med Centre de Musique de Chambre de Paris. Cécile-Laure Kouassi studerte pedagogikk hos Virginia Dixon ved The Hinton Bass Institute (2018).
Boris Fatulaev
Obo
Boris Fatulev kommer fra St. Petersburg og er ansatt i Det Norske Blåseensemble i Halden. Han studerte hos David Friedemann Strunck ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo og hos François Leleux ved musikkhøgskolen i München. Han har opptrådt som solist både i Norge og Russland, og han har allerede mottatt flere priser for sitt spill.
Vi samarbeider også med blant andre Cathrine Nyheim (pauke), Randi Krogvold Lundqvist (fløyte), Leann Currie (fagott), Sabine Randoll (horn), Trond Magne Brekka (fløyte), Danijel Petrovich (kontrabass), Helen Benson (fløyte), Kristin Haagensen (saxofon) og Ingrid Meidell Noodt (klarinett).
Alison Bullock Aarsten er daglig leder for Oslo Kammerakademi året 2022.
Arrangør
TROND OLAF LARSEN har vært fast arrangør for Oslo Kammerakademi siden ensemblet startet opp, og hans arrangementer har vært fremført både av Oslo Kammerakademi og andre ensembler i konsertserier og på festivaler som Schleswig-Holstein Musikfestival, Summerwinds Münster, Glogerfestspillene, Levende klassisk, Fartein Valen-festivalen, Trondheim kammermusikkfestival, Oslo Griegfestival og Maimusik Heilbronn i tillegg til å være innspilt på LAWO Classics og 2L. Hans arrangementer og urtextutgaver av norske verk for blåsere utgis på Edition Eufemia.
​
Foto: BLUNDERBUSS / Anna-Julia Granberg